Your cart is empty

Shop

Quantity: 0

Total: 0,00

MS-3954

Magyar klasszikusok

A beszélő köntös

Novel/short story

Mozaik Kiadó
MS-3954 - Edition 1, 128 pages

Authors: Mikszáth Kálmán

Curriculum: NAT 2007

„Bármennyire ragaszkodtam a krónikamaradványokhoz, mégse kívánom tekintetni az elbeszélést például történelmi epizódnak Kecskemét múltjából, mert a mese benne a fő: a történelmi események csak mint színek bukkannak föl mögötte. S e színeket önkényesen hoztam össze a kaftány szereplésének idejére, száz év előttről, vagy száz év utánról. Néhol a színeket hoztam a kaftányhoz, másutt a kaftányt vittem a színekhez.” /Mikszáth Kálmán/

Mikszáth Kálmán műveire leginkább a történelem nagyfokú ismerete jellemző, gazdagon fűszerezve iróniával és fanyar humorral. Ebből adódóan erős társadalomkritikát olvashatunk ezekben a történetekben.

Ez regény nagyon modern: összeütközik benne a magánérdek a közérdekkel, a szerelem, a személyes érzelmek a közbizalommal való visszaélni nem akarással. A szerző ezekben a történelmi elbeszéléseiben nem a sorsfordító eseményeket ábrázolja, hanem elsősorban a múlt hétköznapjait és a háborús időszak túlélési technikáit.

A történet a 150 éves török megszállás idejére repít minket. Kecskemét városa híres volt vásárairól, szép leányairól. E történetben is vannak kecskeméti szép leányok, gyönyörű portékák, törökök, magyar vitézek és egy tehetséges, de hetvenkedő szabó. De miről beszél a köntös?

HOME Digital version
Digital publication for home use
3.67 EUR
CLASSROOM Digital version
Digital publication designed for use in school, with interactive boards
18.33 EUR
Added to your cart.